“Ενότητα Δημιουργία”: Ανακοίνωση για οφειλές της Δ.Ε.Υ.Α.ΤΗ.Λ στην ΕΥΔΑΠ
Ως Παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Λαυρεωτικής, διατρανώνουμε ότι η δική μας θέση ανέκαθεν βασιζόταν και συνεχίζει να βασίζεται στην αυστηρή διαφάνεια, στην υπευθυνότητα και στην προστασία του δημόσιου συμφέροντος.
Η επισήμανσή μας και σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με την τραγική οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΤΗΛ, αναδεικνύει την ανάγκη για άμεση και ουσιαστική δράση από την Δημοτική αρχή, αλλά και την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών προκειμένου να γνωρίζουν τα πραγματικά οικονομικά αποτελέσματα της Δημοτικής Αρχής που «σάρωσε» στις τελευταίες Δημοτικές εκλογές, όπως αυτή αυτάρεσκα επικαλείται με περισσή έπαρση και αλαζονεία, θεωρώντας ότι έτσι έχει άλλοθι για ενέργειες που επιβαρύνουν οικονομικά, και όχι μόνο, τους πολίτες της Λαυρεωτικής.
Αναφορικά με το διαχρονικό θέμα των οφειλών της ΔΕΥΑΤΗΛ στην ΕΥΔΑΠ:
Αρχική οφειλή προς ΕΥΔΑΠ (με προσαυξήσεις) : 5.769.894,44€
Τελική οφειλή (με τόκους 8,51%): 7.200.141,73€
Μηνιαία δόση: 89.335,22 € για 75 μήνες (έως 31/7/2031)
Προκαταβολή: 447.237,80 €
Οικονομική επιπλέον Επιβάρυνση πολιτών: 1.738.000€
Έχοντας γνώση και εμπειρία στο θέμα οφειλών στην ΕΥΔΑΠ, θεωρούμε ότι:
• Η διαχείριση της κρίσης απαιτεί σαφείς πολιτικές στρατηγικές και διαφανείς διαδικασίες.
• Η διαφύλαξη των δημοτικών πόρων και η ευθύνη απέναντι στους πολίτες, είναι πρωταρχική μας υποχρέωση και καθήκον.
• Η πολιτική και η ηθική νομιμοποίηση που πρέπει να συνοδεύουν κάθε απόφαση σε τόσο ευαίσθητα ζητήματα, είναι θέσεις αδιαπραγμάτευτες και δεν πρέπει να στηρίζονται στο δόγμα του «ενός ανδρός αρχή» και στις «ηγεμονικές» αποφάσεις του.
• Εμείς αναφέραμε το ζήτημα της οικονομικής κακοδιαχείρισης και της εκτόξευσης του χρέους προς την ΕΥΔΑΠ στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 10 Απριλίου 2025, όταν κατασχέθηκαν λίγες ημέρες πριν από την ΕΥΔΑΠ, λόγω οφειλών στο νερό, οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Δήμου Λαυρεωτικής.
• Η απάντηση που λάβαμε από τον ίδιο τον Δήμαρχο κ. Λουκά ήταν, ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και ότι είναι «πολιτική απόφαση» η μη πληρωμή του νερού στην ΕΥΔΑΠ, διότι ο Υπουργός Εσωτερικών έχει υποσχεθεί ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα εξοφλήσει, για ακόμα μία φορά, τις οφειλές των Δήμων προς την ΕΥΔΑΠ!
• Η οφειλή στην ΕΥΔΑΠ δεν είναι «προϊόν συνειδητής πολιτικής στάσης» όπως ψευδώς αναφέρει στην ανυπόγραφη Ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑΤΗΛ, είναι αποτέλεσμα πολιτικής απερισκεψίας και αδιαφορίας της Δημοτικής Αρχής, γιατί το θέμα των οφειλών στην ΕΥΔΑΠ είναι διαχρονικό.
• Τον Απρίλιο του 2023 το Υπουργείο Εσωτερικών έδωσε «προεκλογικό δώρο» στον Δήμο Λαυρεωτικής 3.000.000€ για να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του στην ΕΥΔΑΠ που έφθαναν και τότε τα 5.000.000€!
Έκτοτε ο Δήμος – ΔΕΥΑΤΗΛ με απόφαση του Δημάρχου – Προέδρου κ. Λουκά δεν πλήρωσε ξανά στην ΕΥΔΑΠ, με αποτέλεσμα η οφειλή του νερού να εκτιναχθεί σήμερα στα 5.769.894,44€. Με μία επαχθή ρύθμιση, το συνολικό χρέος με τους τόκους της έφθασε στα 7.200.141,73€!!!
Τέλος, στην Ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑΤΗΛ δικαιολογεί την μη πληρωμή της οφειλής του νερού από το 2023, σε Σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΝ που έγινε γνωστό και κατατέθηκε 2 χρόνια αργότερα!!! και αφορά την απορρόφηση των ΔΕΥΑ από την ΕΥΔΑΠ (κατατέθηκε σε διαβούλευση στις 13-2-2025!)
• Αναφορικά με το γεγονός που αναφέρεται στην Ανακοίνωση της ΔΕΥΑΤΗΛ, ότι ζητήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο στις 10-6-2025 η αρωγή των Παρατάξεων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να κατατεθεί αγωγή ενώπιον των Πολιτικών Δικαστηρίων για να αναγνωριστεί η καταχρηστικότητα του όρου σχετικά με τον υπολογισμό των τόκων της σύμβασης ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την ΕΥΔΑΠ, αυτό είναι ανέφικτο, καθόσον η Διοίκηση της ΔΕΥΑΤΗΛ αναγνώρισε ρητά και ανεπιφύλακτα την συνολική οφειλή της με τους επαχθείς τόκους του διακανονισμού.
Και όπως ρητά αναφέρεται στην από 30-5-2025 Σύμβαση που υπογράφηκε, «σε περίπτωση παράβασης των όρων, ολόκληρο το ποσό (κύρια οφειλή συν τόκοι/προσαυξήσεις), καθίσταται ληξιπρόθεσμο και απαιτητό με την ΕΥΔΑΠ να μπορεί να επιδιώξει άμεσα την είσπραξη της απαίτησής της, καθώς και να διακόψει την υδροδότηση της ΔΕΥΑΤΗΛ, μέχρις ότου εξοφληθούν οι οφειλές προς την ΕΥΔΑΠ…»
Καλούμε λοιπόν την Διοίκηση της ΔΕΥΑΤΗΛ, δηλαδή τον Δήμαρχο κ. Δ. Λουκά, να λάβει υπόψη της τις καταγγελίες και να εστιάσει σε μια συνολική στρατηγική αντιμετώπιση της κατάστασης, με πραγματική διαφάνεια, αξιοπιστία και λογοδοσία, χωρίς να αφήνει στο απυρόβλητο τους «στρατηγικούς συνεργάτες» του με τους παχυλούς μισθούς, κάποιοι εκ των οποίων δηλώνουν πως παρέχουν τις υπηρεσίες τους «αμισθί».
Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι παρακολουθούμε αδιάλειπτα όλα τα ζητήματα του Δήμου μας και στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που στοχεύει στην αποκατάσταση της οικονομικής, λειτουργικής και θεσμικής σταθερότητας, όχι μόνο της ΔΕΥΑΤΗΛ, αλλά και των υπόλοιπων Φορέων και Δομών του Δήμου Λαυρεωτικής.
Ενδιαφερόμαστε για την ευημερία των πολιτών,
γιατί εάν πτωχεύσει ο Δήμος, πτωχεύουμε όλοι…
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
«ΕΝΟΤΗΤΑ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ»

