Τον Μάρτιο ξεκινά να λειτουργεί το εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης PHAROS στο Λαύριο
Τον Μάρτιο θα ξεκινήσει να λειτουργεί στο Λαύριο το «PHAROS» AI Factory, ένα από τα 13 εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης της Ε.Ε, που θα παρέχει υπολογιστική ισχύ, δεδομένα, τεχνογνωσία σε start-ups, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.
Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2026 το εργοστάσιο να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία αποδίδοντας πραγματικά οφέλη για τις επιχειρήσεις, την οικονομία και τον ίδιο τον πολίτη, μέσα από εξατομικευμένες υπηρεσίες. Τα ορόσημα στην υλοποίηση του εμβληματικού έργου που μετασχηματίζει την Ελλάδα από απλό καταναλωτή τεχνολογίας σε παραγωγό της, παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση με θέμα «Η Ελλάδα στον χάρτη της ΤΝ: Προοπτικές ανάπτυξης και ευκαιρίες για το τεχνολογικό οικοσύστημα», που διοργάνωσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης, στο πλαίσιο της 89ης ΔΕΘ.
Στη συζήτηση, που συντόνισε ο πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αιμίλιος Περδικάρης, τοποθετήθηκαν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου Γιάννης Παπαχρήστου, ο πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) Στέφανος Κόλλιας, ο Managing Director της Endeavor Greece Παναγιώτης Καραμπίνης και ο Engineering Manager της Mysten Labs Θεόδωρος Χαϊκάλης.

